## Quantitative Aptitude Quiz 72 for IBPS PO

Direction (Q. 1 - 5) :- Number of employees in Company 'A' (in thousand).

1. What is the number of 'E' type employees in company 'B' ?
1) 8000 2) 25000 3) 9240 4) 2500 5) 850

2. What is the combined number of 'B' type employees in both the companies ?
1) 18100 2) 19200 3) 20300 4) 17100 5) 1500

3. What is the average number of 'C' and 'D' type employees in company 'B' ?
1) 5500 2) 5620 3) 5120 4) 5460 5) 6000

4. What is the difference between 'E' type employees in both company ?
1) 15260 2) 16600 3) 16660 4) 14660 5) None of these

5. What is the average number of employees in company 'A' ?
1) 16666 2) 15660 3) 17666 4) 18600 5) 20000

6. Ravi, Rakesh and Vijay invest in a partnership in the ratio 7/2, 4/3, 6/5 respectively. After 4 months, Ravi increases his share 50%. If the total profit at the and of one year be    32,400, then what is Rakesh's share in the profit ?
1)  2000 2)  3000 3)    4000 4)    5000 5)    6000

7. If the number 481 * 637 is completely divisible by 9, what is the smallest number in place of * ?
1) 3 2) 7 3) 5 4) 9 5) 2

8. On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what is the remainder ?
1) 2 2) 3 3) 4 4) 5 5) 7

9. A metro shopkeeper has 2 cans of milk. The first contains 30% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the cans so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is   3 : 5?
1) 5 lit, 7 lit. 2) 9 lit, 3 lit. 3) 7.5 lit, 4.5 lit. 4) 4 lit, 8 lit. 5) None of these

10. There are 6 working days in a regular week and for each day, 10 hours is working hours. A woman earns    2.10 per hour. For regular work and   4.20 per hour for overtime. If he earns    525 in 4 weeks, how many hours did she work ?
1) 245 2) 225 3) 275 4) 255 5) 235

Answers :-

(1 to 5)

1.3 ,   2.2,    3.4 ,   4.5,    5.3

7.2; Let the smallest no. be x ,
so, 4 + 8 + 1 + x + 6 + 7 + 3 should be divisible by 9
==> 29 + x, should be divisible by 9
==> if x = 7, 29 + 7 = 36, divisible by 9.

8.4; Number = 56 x + 29
==>Let x = 1, then number = 56 × 1 + 29 = 85
==>85 ÷ 8 = 10, remainder = 5.

9.3; Let x and (12 - x) be litres of milk from 1st and 2nd
container :- Amount of milk (x litres) of 1st container = 0.70 x
==> Amount of water = 0.3 x
==> Amount of milk (12 - x) in 2nd
container = 0.5 (12 - x)
==> Amount of water = 0.5 (12 - x)
==> Ratio of water to milk =

==> Solving x = 7.5,  12 -x = 4.5

10.1; 4 weeks = 4 × 6 × 10 = 240 hours.
regular = 240 ×2.10 =    504
Total = 525 - 504 = 21
21/2.4 = 5 hours, so total = 240 + 5 = 245 hours

Advertisements
For More Materials

 IBPS Quantitative Aptitude General Awareness SBI Numerical Ability Computer Knowledge RBI English Language Model papers SSC Reasoning ability Upcoming Bank Exams LIC Best Books Previous Question papers

#### 1 comment:

Register Here To Get Daily Bank Jobs Updates In Your Email Inbox

Enter Your E-Mail ID:

Don't Forget to Activate the Email Subscription from your Inbox