General Awareness for SBI Clerk Mains 2016

friends , Here Bankers guru Adda Provides General Awareness Quiz  for SBI Clerk Mains 2016

1. FIMMDA stands for______
(1) Foreign Investment Markets & Derivatives Market Association
(2) Fixed Income Money markets & Derivatives Association
(3) Fixed Income & Money Market Development Association
(4) Floating Income & Markets Derivative Assets
(5) None of these
Answer :  2

2. The real return to the investor sometimes gets reduced due  to sudden rise in the

prices of the  commodities. This phenomenon in financial market is known  as correct
(1) Market risk
(2) Inflation risk
(3) Credit risk
(4) Diversification of funds
(5) None of these

Answer : 1

3. Which of the following is NOT a banking/finance related  term ?
(1) Credit wrap
(2) EMI
(3) Held to Maturity
(4)Exposure limit
(5) Diffusion

Answer : 5

4. Many Banks have adopted/ launched "Core Banking  Solutions" (CBS). Core Banking

Solution is _____
(1) a marketing strategy adopted by the banks.
(2) a new type of ATM useful for rural population.
(3) a delivery channel for quick and fast delivery
(4) a new product launched to help senior citizens only as  they are able to visit

branches/ ATMs frequently.
(5) None of these

Answer : 3

5. Which of the following cannot be called as a Value Added  Service offered by a bank ?
(1) Special Accounts for poor section of society.
(2) Accident Insurance cover
(3) Instant Credit of outstation cheques.
(4) Free cheque books.
(5) All are value added services

Answer : 4

6. Which of the following terms is NOT used in Banking  Sector?
(1) SLR
(2) NPA
(3) Credit Rating
(4) Fixed 
(5) PURA

Answer : 4


7.The branding line of Bank of Baroda is______
(1) International Bank of India
(2) India's International Bank
(3) India's Multinational Bank
(4) World's local Bank
(5) None of these

Answer : 2

8. The rate at which the RBI gives loans to the commercial
banks is called
(1) Repo rate
(2) Bank rate
(3) Reverse Repo
(4) CRR
(5) None of these

Answer : 1

9. The Mutual Funds in India are regulated by:
(2) AMFI
(3) None of these
(4) SEBI
(5) IRDA

Answer : 4

10. RBI has been playing its role of supervision, control and  development of the monetary and banking system in the  country through its following functions. Which is not true ?
(1) Public Debt Management
(2) Banker to Government
(3) Bankers' Bank
(4) Banker to the general public
(5) All are correct

Answer : 4

All The Best



Post a Comment

Register Here To Get Daily Bank Jobs Updates In Your Email Inbox

Enter Your E-Mail ID:

Don't Forget to Activate the Email Subscription from your Inbox