SBI Clerk Reasoning Questions For Prelims Practice

1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of  the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word  can be formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)

3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)

4. In a certain code FINE is written HGPC. How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)

5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called  ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)

6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second  from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)

7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is  substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)

9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between  them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)

10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the  parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to  take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then  decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Read the statements and  the conclusions which follow it and Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.

11. Statements :All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)

12. Statements :All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)

13. Statements :All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)

14. Statements :Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)

15. Statements :All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)

Also read :

upcoming Bank Exams

IBPS Calendar

Advertisements

0 comments:

Post a Comment

Register Here To Get Daily Bank Jobs Updates In Your Email Inbox

Enter Your E-Mail ID:

Don't Forget to Activate the Email Subscription from your Inbox