Numerical Ability – Set I for IBPS SBI Clerk Preliminary Exam

1. A, B and C invested capitals in the ratio of 2:3:4. At the end of the business term the profits in the ratio of 4:3:6. Find the ratio of time for which they contributed their capitals?

A. 2:4:1

B. 2:1:4

C. 3:1:6

D. 4:2:3

E. None of these

 

2. What is the total of the two natural numbers with LCM = 36 and HCF = 6, if the numbers are in the ratio 2:3?

A. 30

B. 10

C. 35

D. Can’t be determined

E. None of these

 

3. The difference between a two digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the digits of that number?

A. 2

B. 3

C. 4

D. Data inadequate

E. None of these

 

4. What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following ?

12833 + 133% of 1655 – 7/5 of 3533 = ?

A. 9000

B. 10000

C. 10500

D. 11000

E. 9500

 

5. 10 men or 20 women can build a 40 m long , 3 brick thick and 8 m high wall in 10 days working 6(2/3) hours a day. In how many days will 30 men and 40 women working 6 hours a day build another wall 90 m long, 2 brick thick and 6 m high?

A. 1(1/2) days

B. 2(2/3) days

C. 1(2/3) days

D. 2(1/2) days

E. None

 

Directions (6-7) : The following table shows India’s rice export.

image

6. In which year was the value per kg minimum?

A. 1993

B. 1994

C. 1995

D. 1996

E. 1997

 

7. If the price of the rice were to go up by 40% in the year 1997 and the quantity of rice exported to fall by 30%. What would have been India’s earning from rice export in this condition?

A. 442 Cr

B. 438 Cr

C. 460 Cr

D. 441 Cr

E. None of these

 

8. A 150 m long train crosses a man standing on the platform in 9 seconds. In what time will the same train cross another man who is walking at the speed of 5 kmph?

A. 5 sec

B. 6(1/2) sec C. Data inadequate

D. 7 sec

E. None of these

 

9. In the following series which number is wrong : 1

A. 1

B. 16

C. 113

D. 46

E. 240

 

10.  The average age of 27 boys and teacher in a class is 19 years. If the teacher’s age is 46 years. What
would be the average age of the boys?
A.  16    B. 17    C. 18    D. 19    E. None of these

Answers :

Question No. Answer
1 D
2 B
3 C
4 B
5 D
6 D
7 D
8 C
9 E
10 C
Advertisements

0 comments:

Post a Comment

Register Here To Get Daily Bank Jobs Updates In Your Email Inbox

Enter Your E-Mail ID:

Don't Forget to Activate the Email Subscription from your Inbox